BAŞKAN HALİL KULAK’IN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ MESAJI

1970’li yılların başında dünya genelindeki çevre sorunlarının uluslararası boyutta tartışılır hale gelmesinin ardından, 1972 yılında İsveç'te yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla “5 Haziran günü,  ‘Dünya Çevre Günü’ olarak kabul edilmiştir.

Bu konferansta BM “Temiz ve Sağlıklı Bir Çevrede Yaşamanın Temel Bir İnsanlık Hakkı Olduğunu Karar Altına Almıştır.” Anayasamızın 56. Maddesinde de “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” hükmüne yer verilmiştir.

İçerisinde yaşadığımız doğa, özellikle son yüzyılda yaşanan hızlı sanayileşme, plansız şehirleşme, teknolojik gelişmeler ve doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi gibi nedenlerle büyük zarar görmüştür.Buna bağlı olarak da tüm dünya küresel ısınma, kuraklık ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır.

Çevre koruma ve kullanma dengelerini sağlamadaki yanlışlıkları düzeltmeye öncelikle kendimizden ve yakın çevremizden başlamamız gerekmektedir. Herkes kendi kullanım alanını temizlese ve temiz tutsa, bütün sokaklar, caddeler ve dolayısıyla şehrimiz ve Ülkemiz temiz olur. . Doğanın ve çevrenin kirlenmemesi için ambalaj atıklarının da geri dönüştürülmesi gerekmektedir. Toplumumuzda bu konuda gelişen hassasiyet gelecek adına umut vermekle birlikte, doğal kaynaklarımızı daha bilinçli kullanmayı, doğayla daha uyumlu yaşamayı öğrenmeyi ve öğretmeyi amaçlamaktadır.

Doğanın ve çevrenin kirlenmemesi konusunda yapılan çalışmalarla ilgili çaba gösteren kamu kurum ve kuruluşlarımızın,sivil toplum örgütlerimizin, medyamızın duyarlılığını ve başarılı çalışmalarını  yakından takip etmekteyim. Çalışmalarından ve çevre duyarlılığından dolayı hepsine teşekkür ediyorum.

Unutmayalım ki, çevre konusunda atacağımız adımlar, çocuklarımızın geleceğine yapacağımız en önemli yatırım ve geleceğimizin güvencesi olacaktır, gelecek kuşaklara daha yeşil, daha güzel bir dünya bırakmak bizler için insani, ahlaki ve manevi bir görevdir.

Dünya Çevre Günü vesilesi ile Sarıveliler’li hemşehrilerimi ve İlçemizde yaşayan herkesi, önce kendimizi sorgulayarak işe başlamaya, çevreyi koruma konusunda daha hassas olmaya davet ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle; Sarıveliler’li hemşehrilerimin ve aziz milletimizin “Dünya Çevre Günü”nü kutluyor, sağlıklı bir gelecek, temiz, kaliteli ve daha yaşanılabilir bir dünya temenni ediyorum.

Halil KULAK

Sarıveliler Belediye Başkanı