BAŞKAN HALİL KULAK’IN “ETİK GÜNÜ” MESAJI

Türk kamu yönetimi uzun yıllar etik sorunu ile karşı karşıya kalmış, etik değerlere uymayan davranışların neden olduğu yaygın yolsuzluklar nedeniyle siyasi, ekonomik ve sosyal krizler yaşanmıştır.

Bu bağlamda, “25 Mayıs 2004 tarihinde Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun kurulmasına dair kanunun kabul edilmesi dolayısıyla, ülkemizde 2008 yılından itibaren her yıl 25 Mayıs tarihini Etik Günü, 25-31 Mayıs tarihleri arasını da Etik Haftası olarak kutlamaktayız.

Kamu yönetiminde etik değerlere saygı gösterme aslında insan hak ve özgürlüklerine saygı göstermenin bir yansımasıdır. Siyaset alanında etik değerlerden uzaklaşma ise, maalesef halkımızın siyasete ve siyasilere olan güvenini sarsmıştır.

Demokrasinin yara aldığı, yasakların yaygınlaştığı, insan hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığı ortamlarda sosyal yapı da bozulmakta, yozlaşmaktadır.

Etik, aynı zamanda Ahilik kültüründen günümüze taşıdığımız doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve değerler hakkında düşünme pratiğidir.

Yetkilerin adil, tarafsız, dürüst ve tutarlı bir biçimde kullanılması; hizmet sunduğumuz paydaşlarımıza hoşgörülü, saygılı ve adil davranmak etik davranış ilkeleri gereğidir.

Ayrıca kamu görevlileri sorumluluklarını yerine getirirken yasalarla sınırlandırılmış ve yasalara bağlı olarak tanımlanmış yetkilerinin  yanı sıra, saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme gibi etik davranış ilkelerine uymaları gerekmektedir.

Bütün çalışanların bu değerlere göre hareket edip etmediklerini kontrol etmek elbette mümkün olmayacaktır ancak, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Herkesin polisi kendi vicdanıdır.” sözüyle de belirttiği üzere, otokontrol sistemi sayesinde etik değerlerin hâkim olduğu bir anlayışla vatandaş-devlet ilişkisinin güçlendirildiği ve muhafaza edildiği bir toplum olmak mümkün olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, etik değerlerin hâkim olduğu bir ülke ve dünya oluşturulmasına vesile olması temennisiyle tüm vatandaşlarımızın Etik Günü’nü kutlar, sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.”

HALİL KULAK

SARIVELİLER BELEDİYE BAŞKANI